Konferencija “Stalo kultūra: nuo maisto paruošimo iki socialinio ritualo”

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas kartu su Neringos muziejais maloniai kviečia dalyvauti ketvirtojoje konferencijoje iš ciklo Archaeologia Urbana, kuri šį kartą dedikuota stalo kultūrai ir gastronomijos istorijai.

PROGRAMA

Konferencijos tema kviečia pažvelgti į stalo kultūrą kaip į daugiasluoksnį reiškinį, atskleidžiantį tiek kasdienius maisto ruošos ir valgymo įpročius, tiek socialinio statuso, prestižo ir reprezentacijos formas.
Pranešėjai iš įvairių mokslo ir kultūros institucijų pristatys tyrimus, atskleidžiančius mitybos ir maisto išteklių kaitą, gyvulininkystės ir prekybos vaidmenį, maisto kokybės bei vartojimo pokyčius skirtingais laikotarpiais. Konferencijos metu bus analizuojama valdovų ir didikų kulinarinė aplinka, pilių ir dvarų virtuvių architektūra, gastronomijos vaizdavimo formos ikonografijoje. Dėmesys bus skiriamas ir kultūrų mainams, per kuriuos formavosi regioniniai mitybos bruožai  bei klaipėdiečių virtuvės tradicijos. Kiti pranešimai aptars gastronominio paveldo interpretacijas, eksperimentinės archeologijos ir edukacijos vaidmenį atkuriant senųjų virtuvių patirtis bei jų pritaikymą šiuolaikinėje kultūroje. Konferencijos pabaigoje vyksianti diskusija kvies apsvarstyti, kaip gastronominį paveldą būtų galima integruoti į šiuolaikinį verslą, turizmą ir kultūrinę praktiką.
Plenarinį pranešimą skaitys Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto prof. dr. Rimvydas Laužikas “Gastronominės kultūros tyrimai Lietuvoje: kryptys, mokslinės problemos, atradimai.

.