Datavimas radioanglies metodu – jau ir Lietuvoje

posted in: Naujienos | 0

Iki šiol Lietuvos archeologinių tyrinėjimų įmonės dažnai bandinius siųsdavo į Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Lenkijos ar kitų šalių laboratorijas. Dabar šiuos matavimus galima atlikti ir Vilniuje.

„Nemažai Lietuvos archeologų jau išbandė mūsų paslaugas, ir buvo maloniai nustebinti „atradę“, kad tokie matavimai atliekami ir Lietuvoje. “ – džiaugiasi dr. Žilvinas Ežerinskis, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) tyrėjas.  – „Siekiame, kad investicijos į mokslinę įrangą kurtų vertę ne tik mokslui bei aukšto lygio specialistų rengimui, tačiau pasitarnautų ir Lietuvos įmonėms.“

FTMC Masių spektrometrijos laboratorijoje www.vilniusradiocarbon.com kvalifikuotų specialistų komanda atlieka pilną datavimo radioanglies metodu analizę archeologinio datavimo bei šaltinio identifikavimo aplinkoje tyrimams. Galima datuoti medžio anglį, augalus, sėklas, durpes, dirvožemį, tekstilę, medieną, kriaukles, sudegusio maisto likučius keramikoje ir įvairius kitus bandinius. Kadangi dirbama su labai jautria masių greitintuvo spektrometro technologija, daugelio bandinių kiekis gali būti itin mažas – vos gramas ar miligramai. Darbai atliekami per 5 savaites nuo bandinių gavimo, esant poreikiui – ir greičiau.

FTMC Masių spektrometrijos laboratorijoje teikiamos ne tik įprastos datavimo radioanglies metodu paslaugos. Šiuo metu intensyviai vystomos datavimo technologijos, kurių bandinių paruošimas yra itin sudėtingas, pvz., galima greitai ir itin tiksliai datuoti degintus kaulus.

Jau šį rugsėjį laboratoriją papildys nauja įranga iš JAV, leidžianti matuoti CO2 dujas tiesiogiai, praleidžiant grafitizavimo žingsnį. Todėl bandinio masė sumažėja dar apie 10 kartų.

FTMC Masių spektrometrijos laboratorija kviečia Lietuvos archeologus išbandyti ir aktyviai naudotis datavimo radioanglimi paslaugomis. FTMC – inovatyvus mokslinių tyrimų centras,  aukštųjų technologijų kūrimo ir vystymo lyderis Baltijos šalyse.  Turime unikalias mokslinių tyrimų laboratorijas, kompetentingų specialistų komandas ir resursus, atitinkančius visus Lietuvoje vykdomų archeologinių tyrinėjimų poreikius. Taip pat teikiame operatyvias ir patikimas datavimo radioanglies metodu ir kitų tyrimų paslaugas užsienio šalių archeologams.

Visą informaciją apie datavimo radioanglies metodika paslaugas ir užsakymo formą rasite svetainėje  www.vilniusradiocarbon.com