2019 metais tęsiamas projektas “Atgimę senieji archeologiniai filmai”

posted in: Naujienos | 0

Lietuvos archeologijos draugijos kartu su Lietuvos istorijos institutu ir Lietuvos centriniu valstybės archyvu iniciatyva 2019 m. buvo tęsiamas projektas “Atgimę senieji archeologiniai filmai”, kurio metu buvo restauruotos ir suskaitmenintos 22 dokumentinės, Lietuvos istorijos instituto fonduose saugomos, archyvinės juostos, kuriose užfiksuoti įvairiausi XX a. 6–7 dešimtmečiuose vykdytų įvairių Lietuvos archeologijos objektų (piliakalnių, kapinynų ir kt.) tyrimai. Tai 16 mm pločio juodai–baltos nebylios kino juostos su naudojimo žymėmis, susuktos į įvairaus dydžio rites, tame tarpe ir standartines (viso – 22 vienetai, apie 2500 m kino juostų). Filmų turinys nustatytas pagal ant kai kurių juostų esančius įrašus, o taip pat buvo peržiūrimos specialistų,  siekiant identifikuoti filmuotus paveldo objektus, asmenis.

Su filmų turiniu galite susižinti ČIA.

Tokie seni reti filmai yra patys tapę vertingais kilnojamojo kultūros paveldo objektais, ypač vertingi juose perteikiami vaizdai, suteikiantys daug informacijos ne tik archeologijos ar istorijos specialistams, bet ir visai Lietuvos praeitimi besidominčiai plačiajai visuomenei. Filmai autentiškai pasakoja ne tik apie Lietuvos istorijai vienus svarbiausių nekilnojamojo kultūros paveldo objektų ir jų tyrimų rezultatus, bet ir apie to meto žmonių elgesio kultūrą, manieras, madas, požiūrį į kultūros paveldą ir archeologinius tyrimus.

Dėl USB laikmenų su filmai galite kreiptis į Lietuvos archeologijos draugiją. Filmus netrukus galėsite peržiūrėti ir Lietuvos archeologijos draugijos svetainėje. 

Šie filmai yra saugomi Lietuvos istorijos instituto archyve. Dėl filmų rodymo ar kito naudojimo būtina gauti Lietuvos istorijos instituto ir Lietuvos archeologijos draugijos sutikimą.

 

Projekto partneriai:
Projektą dalinai finansuoja: